Door de jaren heen heb ik samen met vriendje heel wat festivals bezocht. Helaas stond het Sziget Festival in Boedapest niet in dit rijtje. Tot deze zomer!

Het festival is al in volle gang als we aankomen op het Obuda-eiland in het midden van de Donau. Met onze belachelijk zware backpacks banen we ons een weg door de feestende festivalgangers op zoek naar een plekje voor onze tent. Waar je op andere festivals je tent op een camping buiten het terrein zet is dat hier niet het geval. Hier geldt min of meer: zet ‘m op waar je wil! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met een beetje geluk rol je nog net de tent van de buurman niet in als je de jouwe uit kruipt. We vinden een lege vierkante meter en proppen ons tentje tussen vier andere in.

We vullen de eerste dag vooral met indrukken opdoen. We genieten van de zon, muziek en een lekker biertje. Het is een bonte verzameling aan mensen. Ergens laat in nacht kijken we elkaar verrast aan als zelfs Sinterklaas ons passeert. Als we hem vrolijk toeroepen, roept de goedheiligman: “Laat me verdomme toch gewoon met rust!” Dronken zwalkt hij verder. Als we even daarna ons tentje induiken onderdruk ik het impuls om vriendje te vragen het licht even uit te doen. Op Sziget geen duisternis en al helemaal geen stilte. De één komt thuis als de ander weer gaat. Ik hoor nog net hoe onze buurman stomdronken thuiskomt en de bezorgde kreten van omstanders over de kleur die langzaam uit zijn gezicht trekt. Ik draai me nog eens om en hoop vooral dat hij zijn maaginhoud niet over ons tentje leegt. Hè, lekker hoor, we zijn er weer. Festivalsfeer ten top!

De komende dagen verrast Sziget ons keer op keer. Hier is werkelijk van alles te beleven. Start de dag in de sportschool en duik aansluitend de Donau in voor de dagelijkse wasbeurt. Drink koffie terwijl je wat kunstobjecten bekijkt en verdiep je in het leven van mensen met een handicap in het Ability Park. Stort je ‘s middags in een ballonnen- of colourparty en speel wat bordspelletjes om op adem te komen. ’s Avonds ga je richting The World Village voor een lesje Hongaarse volksdans en stort je jezelf met de aangeleerde skills nog even in het geweld bij één van de vele folkbands.

De veelzijdigheid van Sziget is kenmerkend voor het festival. Niet alleen de grote spelers zijn aanwezig, ook lokale ondernemers staan met hun huisgemaakte producten over het terrein verspreid. Zo haal je in de ochtend verse drinkyoghurt bij de lokale boer, die je diezelfde middag voorziet van een vers kaasplankje voor bij de wijn.

Ben je het gefeest dan toch echt even zat, dan pak je vanaf het festivalterrein de boot naar het centrum van Boedapest voor wat cultuur. Zelf besluiten we op dag drie één van de badhuizen in het centrum te bezoeken met de city pass die je voor een leuke prijs op het festival haalt. Samen met vele andere festivalgangers baden we die middag een paar uurtjes in ons eigen vuil. The good life…!

De diversiteit aan activiteiten maakt dit festival speciaal. Maar belangrijker, op Sziget kun je zijn wie je wil. Het maakt niemand iets uit of je in je blote kont loopt of in een pimpelpaars bananenpak. Slaat het weer om? No problemo! Dan maken we er toch een modderfeestje van? Op Sziget ziet niemand onnodig beren op de weg.

Bij het vallen van de duisternis verandert het terrein in een waar sprookjesbos. Maar dan wel een sprookjesbos met lallende trollen en zwalkende elfjes.

Het is echt waar: niets moet en alles mag op het Island Of Freedom!