Het stadje Zadar doet middeleeuws aan. Bij het binnenlopen van het stadje doet het ons zelfs een beetje denken aan de vestingstadjes zoals we die kennen uit Normandië en Bretagne. De gezellige smalle straatjes zijn gevuld met toeristen en niet zonder reden.

In Zadar bevindt zich het Morske orgulje oftewel het Zeeorgel. Architect Nikola Bašić ontwierp het zeeorgel ooit met het herontwerpen van de stadskust als reden. Toegegeven, het ziet er op het eerste oog niet direct spectaculair uit. Wat je ziet zijn grote traptreden die gevuld zijn met tientallen toeristen. Het is wat zich onder deze trap bevindt dat zo bijzonder is. De golven die onder de trappen het orgel in stromen creëren mysterieuze diepe tonen. Het voert je mee op het ritme van de golven en de tonen geven de stemming van de zee weer. De zee als maestro! We vleien ons neer op een terrasje voor een koud biertje terwijl we bij ondergaande zon genieten van de klanken van het zeeorgel .


Bij het vallen van de duisternis vinden we in één van de gezellige nauwe straatjes Konoba Stomorica. Een knus uitziend restaurantje waar we een leuk plekje op het kleine binnenplaatsje bemachtigen. De gerechten zijn wat aan de prijs maar de langoustine en schelp- & schaaldierenschotel met de naam ‘Taste of the Sea’ smaken ons goed. Als de eerder voorspelde onweersbui losbarst wordt het er alleen maar knusser op. Parasols gaan uit en tafels worden aan elkaar geschoven. We gaan van een tafel voor twee naar een tafel voor acht maar het mag de pret niet drukken. Terwijl de regendruppels vanaf de grond tegen onze benen omhoog spatten genieten we van de laatste slokjes Kroatische wijn en onze koffie.

Zadar, klein pareltje aan de Kroatische kust.